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FOR : ALL PROCURING ENTITIES 
   
SUBJECT : AUTHORITY OF OFFICERS-IN-CHARGE OR ACTING DIRECTORS 

OR ACTING CHIEF EXECUTIVE OFFICERS IN PUBLIC 
PROCUREMENT CONTRACTS UNDER MEMORANDUM CIRCULAR 
NO. 09, s. 2022  

 
DATE  : 28 October 2022 
 
 

In anticipation of requests for clarification on the implication of Memorandum Circular 
(MC) No. 9, s. 20221 issued by the Office of the President which revokes Item 42 of MC No. 3, 
s. 2022, we are providing this Advisory to guide all procuring entities (PEs) on the authorized 
signatories for the contract execution of their Procurement Projects, including any related 
disbursement of extraordinary funds.   

 
Prior to the foregoing, we received queries from several PEs seeking clarification on 

whether the designated Officer-In-Charge (OIC) as Head of Procuring Entity (HoPE) covered 
under MC No. 3, s. 2022 may still sign and execute all contracts and projects, programs, and 
activities listed in the agency’s Annual Procurement Plan (APP). Thus, we promptly coordinated 
with the OP on the said requirement in MC No. 3, s. 2022, as the same should be addressed 
by the said Office. 
 

With the latest issuance of MC No. 9, s. 2022, the following are no longer prohibited from 
entering into new contracts or projects or disbursing extraordinary funds:  

  
a. OIC of departments, offices, agencies, instrumentalities, and bureaus covered by MC 

No. 3, s. 2022; 
 

b. OIC or Acting Directors or Acting Chief Executive Officers of government-owned and 
controlled corporations (GOCCs), government instrumentalities with corporate powers, 
government corporate entities, and government financial institutions; and  
 

c. OIC or Acting Directors or Acting Chief Executive Officers of free port and special 
economic zone authorities.   

 
In addition, the PEs are directed to strictly comply with RA No. 9184 or the “Government 

Procurement Reform Act,” and its 2016 revised Implementing Rules and Regulations (IRR), as 
well as applicable budgeting, accounting, and auditing laws and issuances; and ensure judicious 

 
1Entitled “Revoking Item 4 of Memorandum Circular No. 3 (s. 2022), which Prohibits Certain Government Agencies and 
Instrumentalities from Entering into New Contracts and Disbursing Extraordinary Funds" dated 25 October 2022. 
2 Item 4 of MC No. 3, s. 2022 states that: 
 

4. Except for those involved in the food, transportation and energy sectors, or except when authorized by the President in 
meritorious cases, the following shall not enter into new contracts or projects or disburse extraordinary funds: 

a. OICs of departments, offices, agencies, instrumentalities and bureaus covered herein; 
b. GOCCs, government instrumentalities with corporate powers, government corporate entities, and government 

financial institutions, until such time that new set of appointive directors have been appointed and chief 
executive officers elected in accordance with their respective charters, articles of incorporation and by-laws in 
relation to Republic Act 10149 or the GOCC Governance Act of 2011; and 

c. The free port and special economic zone authorities, until such time that new sets of appointive directors have 
been appointed and chief executive officers elected. 
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use of government resources and strict observance of the ethical norms of honesty, integrity, 
and efficiency. 

 
Relatedly, we reiterate our previous opinion3 clarifying that an OIC of an agency may be 

considered as the HoPE in accordance with Section 5(t) of the IRR of Republic Act (RA) No. 
9184, provided that his designation does not contain specific reservations, limitations or 
qualifications which may run counter to the functions or authority of a HoPE. 

Accordingly, the designated OICs of departments, offices, agencies, and bureaus, as 
well as non-Career Executive Officials occupying Career Executive Service positions in hold-
over capacities, may be considered as the HoPE, but their powers and authority depend on the 
nature of their respective designations. 

 For the information and guidance of all concerned. 
 

 
 
 

         MARIA DIONESIA A. RIVERA-GUILLERMO  
                                                                             OIC - Deputy Executive Director IV 

 
3 Non-Policy Matter Opinion No. 102-2014 dated 3 November 2014.  
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